Libresse en Oxfam Novib zorgen voor studiebeurzen en maandverband in Soedan

 Hoe Tork helpt
Tork & Oxfam Novib pakken dit jaar twee belangrijke zaken aan voor verbetering van de hygiëne voor de lokale bevolking:
1) Scholen en gezondheidsposten helpen met voorzieningen om de hygiëne te verbeteren.
2) Betere voorlichting en educatie op het gebied van persoonlijke hygiëne.
Alle projecten worden uitgevoerd door de erkende en non-gouvermentele lokale hulporganisatie MRDA.

Regenwater
Voor de watertoevoer is Zuid-Soedan afhankelijk van het korte regenseizoen en een enkele waterput. Slechts 40% van de scholen heeft een watervoorziening binnen een straal van 500 meter. Tork en Oxfam Novib zijn de eersten die in Zuid-Soedan op 11 scholen en 5 gezondheidsposten opvangsystemen bouwen die het regenwater opvangen en veilig opslaan. Schoolkinderen kunnen hierdoor het hele jaar zonder kans op besmetting het water gebruiken om hun handen te wassen.

Zeep
Op 55 scholen worden voorzieningen geplaatst om handen te wassen. Op dit moment kunnen de handen alleen worden gewassen met water uit een oude emmer of jerrycan, hierdoor is de kans op besmetting (muggen, vuil, drinkende dieren) groot. De nieuwe voorzieningen worden ter plekke gemaakt van moderne, afsluitbare en kunststof vaten. Allen zijn voorzien van een kraantje en zeepbakje. Een speciaal daarvoor aangestelde conciërge vult de vaten bij met vers water. Op dit moment hebben bewoners van Mundri nauwelijks de beschikking over zeep. Tork voorziet 61 scholen 3 jaar lang van een lokaal geproduceerde zeep. Deze zeep heeft een licht desinfecterende werking die bacteriën op handen snel en effectief verwijdert. Op deze manier wordt zowel handhygiëne als de lokale economie gestimuleerd.

Hygiënevoorlichting
Niet alleen voorzieningen staan garant voor een betere hygiëne. Een belangrijk onderdeel van het project is het geven van voorlichting. Jaarlijks worden 120 leraren en gezondheidswerkers getraind op het gebied van persoonlijke hygiëne. Simpele zaken als handen wassen voor het eten en na het gebruik van het toilet zijn voor veel Soedanezen onbekende gewoonten.

  • Hoe Tork helpt
  • Regenwater
  • Handen wassen
  • Hygiëneonderwijs


Tork & Oxfam Novib werken de komende jaren samen zodat voor o.a. 22.000 schoolkinderen in Mundri handhygiëne mogelijk wordt gemaakt. Met uw hulp kunnen nog veel meer kinderen worden geholpen. Er zijn verschillende leuke cadeaus en sponsormogelijkheden om mee te helpen. Lees hier hoe ook uw bedrijf dit project kan steunen.